Endodonti, dişlerde bulunan kök kanallarının tedavisi ile uğraşan bir branştır. Dişin içerisindeki canlı doku (pulpa; damar ve sinir paketi) enfekte olmuş veya nekroz (canlılığını yitirmiş) olmuşsa kanal tedavisi gerekir. Kanal tedavisinin başarılı bir şekilde uygulanmasıyla, diş ağızda uzun yıllar ve hatta ömür boyu kalabilmektedir.

Kanal tedavisi:

Diş içerisindeki canlı doku, açık bir kanal sistemi içinde bulunmaktadır. Dişin içerisinden geçen ve kök ucundan dışarı açılan sinirlerin kökün başka yüzeylerinden çene kemiğine, üzerindeki sert dokularda bulunan ufak kanalcıklar sayesinde diş etine bazen de ağız içerisine açılmaktadır. Damar sinir sisteminde oluşabilecek enfeksiyon tedavisinin çok dikkatli ve iyi bir şekilde yapılması ve kök kanalının sızdırmaz bir şekilde doldurulması gerekir.  Eskiden en az bir kaç seans süren kanal tedavisi, günümüzde ağız ve diş bakımı tedavilerinde kullanılan araçların gelişmesiyle, tek seansta yapılabilmekte ve tedavi sonrası ortaya çıkan komplikasyonlar azalmaktadır. Bu yeni aletler ile yapılan kanal tedavileri ile kanal içinde kalabilecek enfekte artıkların ve sinir gibi daha sonra tedavinin başarısını etkileyebilecek doku artıklarını da temizlemektedir.

Kanal tedavisi bir dişi kurtarmak için yapılacak son müdahaledir. Dişin ve hastanın durumununa ve yapılan tedavinin niteliğine göre kanal tedavili diş ağızda yıllarca sağlıklı bir şekilde kalabilir. Ancak dişte 2 yıl gibi bir süre içinde renk değişiklikleri ve morarmalar gözlenmektedir. Kanal tedavisi yapılmış olan dişe normal dişlere yapılan bakım yapılmazsa çürümeler meydana gelir.

Kanal tedavisinin aşamaları;

  • Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
  • Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
  • Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.
  • Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.
  • Bazı vak’alarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.

Yorum Yap

Görüşmeyi Başlatın!
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Çevirimiçi
Merhaba,

Endodonti hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak ister misiniz?